Licht overgewicht is niet erg ongezond

Licht overgewicht is niet erg ongezond, heb je een BMI tussen de 25 en de 27? Dan heb je licht overgewicht. Er bestaat een verband tussen overgewicht en gezondheid. Heb je maar een paar kilo overgewicht? Dat is niet erg ongezond.

Je hoeft geen zwaar dieet te volgen. Je kunt het zelfs beter niet doen.

Het zogenaamde jo-jo effect van een zwaar dieet, afvallen en weer aankomen, afvallen en weer aankomen, enzovoorts, is ongetwijfeld ongezonder dan een licht overgewicht van enkele kilo’s.

Licht overgewicht is niet erg ongezond of altijd slecht nieuws

Niet elke kilo is slecht voor de gezondheid, want mensen met licht overgewicht, dus mensen met een BMI tussen de 25 en de 27, lijken sterker te zijn. Ze overleven vaker een hartoperatie.

Ook hebben ze minder kans om te overlijden aan allerlei ziektes , zoals alzheimer, ademhalingsziektes en leveraandoeningen.

Mensen met enig overgewicht leven langer

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een licht of matig overgewicht, dat zijn mensen met een BMI tussen de 25 en de 30, langer leven.

Uit een analyse van 97 studies, met in het totaal 2,9 miljoen volwassen deelnemers uit allerlei landen en werelddelen, is de voornaamste bevinding dat volwassenen met een licht overgewicht een 6 procent lagere kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen met een BMI tussen de 18,5 en 25 (dat zijn de mensen met een ‘gezond’ gewicht).

Kennelijk hebben mensen met enig overgewicht tijdens een ziekte voordeel van een gering surplus aan lichaamsvet. Ook heeft een beetje lichaamsvet een gunstige invloed op hart- en bloedvaten.

Bovendien gaan mensen met overgewicht vaker naar de dokter. Hun gezondheid wordt dus regelmatig gecontroleerd.

27 is waarschijnlijk de gezondste BMI

Tijdens een langdurig Deens onderzoek werden 100.000 volwassen Denen gevolgd. Onderzocht werd het verband tussen hun gewicht en hun gezondheid. Volgen de website van het Voedingscentrum heb je een gezind gewicht als je een BMI hebt van 18,5 en 25. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30? Dan heb je licht (25 tot 27) of matig (27 tot 30) overgewicht. De Deense onderzoekers zijn van mening dat uit de resultaten van hun onderzoek blijkt dat mensen met een BMI van 27 gemiddeld het gezondst zijn. Een beetje dik is dus kennelijk gezonder dan een slank lijf. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken als je kledingmaat ‘een maatje meer’ is. 

Matig overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken

Bij mensen met overgewicht is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Er is een verband tussen overgewicht en gezondheid. Mensen met overgewicht lopen gezondheidsrisico’s. Hoe hoger het overgewicht, hoe vaker er ernstige gezondheidsproblemen kunnen optreden, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, galstenen, bepaalde soorten van kanker, hart- en vaatziekten en rug- en gewrichtsklachten.

Oorzaken van overgewicht

Niet altijd is er een duidelijke oorzaak voor het overgewicht. Factoren die een rol spelen zijn het te veel eten, het eten van ongezond voedsel met veel suikers of vetten en het hebben van te weinig beweging.

Er zijn echter ook nog andere factoren die de oorzaak kunnen zijn van overgewicht, zoals erfelijke factoren, het gebruiken van bepaalde medicijnen, het hebben van een chronische ziekte of handicap en het stoppen met roken. 

Overgewicht komt vaak voor

Uit de cijfers blijkt dat in ons land overgewicht een vaak voorkomend probleem is.

Maar liefst bijna 50% van de Nederlanders van 19 jaar en ouder heeft last van overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Meer mannen dan vrouwen hebben overgewicht.

Van de mannen die 65 jaar of ouder zijn heeft drie op de vijf overgewicht.

Advies bij matig overgewicht

Heb je een BMI  tussen de 27 en de 30? Dan heb je matig overgewicht. Geadviseerd wordt dan om, door gezonder te eten en meer te bewegen, te proberen de overtollige kilo’s te verliezen.

Heb je matig overgewicht en geen bijkomende gezondheidsproblemen? Probeer dan zelf gewicht te verliezen.

Als je voldoende gewicht hebt verloren moet je natuurlijk proberen om dit resultaat te behandelen. Je moet daarom op een gezonde manier minder blijven eten en voldoende blijven bewegen.

Lukt het je niet om binnen enkele maanden je overtollige kilo’s kwijt te raken? Begeleiding is dan geen overbodige luxe. Heb je vragen over een gezond gewicht en afvallen? Stel ze aan een gewichtsconsulent.

Wil je een persoonlijk voedingsadvies? Vraag het aan een diëtiste.

Hoe je overgewicht kunt voorkomen

Bij een BMI tussen 25 en 30 heb je overgewicht. Ook voor overgewicht geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Hoe kun je overgewicht voorkomen?

Bij het voorkomen van overgewicht spelen voeding, beweging en gedrag een cruciale rol.

  • Eet de Nederlandse bevolking gezond? Ruim 80% van de bevolking denkt genoeg te eten.Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de bevolking gezond eet. Het ontbreekt vaak aan elementaire kennis over voeding. Zo wordt vaak gedacht dat vruchtensappen gezond ze.

    Vruchtensappen bevatten vaak veel suiker. Heb je overgewicht. Dan moet je zorgen voor een gezond eetpatroon.

    Informatie over gezond en gebalanceerd eten vind je onder andere op de website van het voedingscentrum.

    Als je gezond en gebalanceerd eet kies je voor gezonde producten en beperk je het aantal maaltijden en tussendoortjes die veel vet en suiker bevatten.

  • Om je gewicht niet te laten toenemen is voldoende bewegen een must. Volwassenen wordt aangeraden om, met gematigde inspanning, minimaal vijf keer per week een half uur per dag te bewegen.Uiteraard mag je ook meer bewegen.

    Kinderen hebben meer beweging nodig

Kinderen hebben meer beweging nodig om hun gewicht niet te laten toenemen. Dagelijks hebben ze minimaal een intensieve activiteit nodig. Zowel sport als buiten spelen zijn bevorderlijk voor het op peil houden van hun gewicht. 

  • Ook door je gedrag kun je overgewicht voorkomen. Lees bijvoorbeeld de etiketten op de verpakking van drank en voeding. Dan weet je hoeveel calorieën, vet, zout, suikers en eiwitten het voedsel bevat.Doe ook bewust boodschappen. Bepaal dus eerst wat je wilt gaan eten. Zo voorkom je dat je in de supermarkt Zo voorkom je dat je in de supermarkt nog allerlei extra producten koopt. Niet zelden zijn dat ongezonde producten.
    Zorg bovendien dat je eet op reguliere tijden. Dit is belangrijk voor kinderen en voor volwassenen. Sla dus geen maaltijden over.

Een stappenplan om af te vallen

Heb je een BMI tussen 27 en 30, dus een matig overgewicht? Dan wil je waarschijnlijk afvallen. Een stappenplan kan je helpen om een gezond gewicht te krijgen. 

Zorg voor een goede voorbereiding

Stap 1: Zorg voor een goede voorbereiding. Heb je bepaald wat je gewicht en je BMI is? Heb je bepaald wat voor jou een gezond gewicht is? Heb je ook bepaald hoeveel gewicht je per maand wilt afvallen?

Weet je ook wat je eetgewoonten zijn? Heb je genoteerd wat je elke dag eet en drinkt?  Heb je al die vragen beantwoord? Dan ben je klaar om stap 2 te kunnen zetten.

Je moet minder en gezonder eten

Stap 2: je moet minder en gezonder eten. Hoe kun je minder eten? Vermijd de verleiding om ongezond te eten. Haal geen snacks in huis en neem naar school of naar je werk een route die niet komt langs snackbars of langs de banketbakker.
Krijg je in om te snacken of te snoepen.

Je kunt dit gevoel onderdrukken door afleiding te zoeken. Laat bijvoorbeeld de hond uit of ga sporten. 

Hoe kun je gezonder eten? Kies voor producten uit de schijf van vijf?

Informatie over de schijf van vijf vind je onder andere op de website van het voedingscentrum.

Weet je niet welke producten je wilt kiezen. Een gewichtsconsulent of diëtiste kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Zorg dat je voldoende beweegt

Stap 3: Zorg dat je voldoende beweegt. Wil je gewicht verliezen? Dan moet je in ieder geval voldoende bewegen. Aangeraden wordt om ieder dag tenminste 45 minuten te bewegen.

Enkele tips om iedere dag genoeg te bewegen: neem de trap, neem vaker de fiets of ja vaker kopend, maak na het avondeten een wandeling, voor in huis huishoudelijke klussen uit of werk in de tuin en ga meer sporten.

Sporten zorgt voor afleiding en helpt je bovendien bij het kiezen voor gezonder eten.

Zorg dat je op gewicht blijft

Stap 4: Zorg dat je op gewicht blijft. Ben je afgevallen? Dan moet je zorgen dat je op gewicht blijft. Je moet daarom gezond blijven eten. Eten met veel calorieën moet je vermijden.

Zorg er ook voor dat je voldoende blijft bewegen.