Wanneer heb je morbide obesitas?

Obesitas heb je als je een BMI hebt tussen de 30 en de 40. Je hebt dan zeer ernstig overgewicht.

Heb je een BMI hoger dan 40? Je hebt dan een zeer ernstig overgewicht of morbide obesitas. Deze obesitas kan levensbedreigend zijn.

Behandeling in een speciale kliniek

Mensen met morbide obesitas moeten zich laten behandelen. Ze lopen immers grote gezondheidsrisico’s.

Er zijn in Nederland speciale klinieken voor de behandeling van mensen met zeer ernstig overgewicht, ook wel morbide obesitas genoemd.
In een kliniek voor de behandeling van ernstig overgewicht krijg je vaak  een operatie. Ook leer je gezond te eten en te bewegen.

Uiteraard leer je ook hoe je de geleerde goede gewoontes kunt vasthouden. Je nieuwe gezonde levensstijl wordt een gewoonte. Uiteraard slaag ook jij erin om het door jou gewenste bericht te bereiken.

De behandeling van mensen met een BMI die hoger is dan 40

Word je opgenomen in een speciale kliniek? De behandeling bestaat dan uit verschillende onderdelen:

 • Een operatie. Heb je morbide obesitas en wil je afvallen en een gezond gewicht bereiken. Een operatie aan het maag-darmstelsel kan je daarbij helpen. Na de operatie moet je minder en anders gaan eten, want je hebt minder honger en je kunt minder eten.
  Dit heeft tot gevolg dat je gewicht verliest. Bij een maagoperatie is het gewichtsverlies gemiddeld 25 tot 30 procent. Gezondheidsklachten, zoals diabetes, zijn na de operatie vaak verdwenen.
  Ben je op het gewenste gewicht gekomen? Dan zul je, om dit gewicht te behouden, je leefstijl moeten aanpassen.

 • Verandering van uw leefstijl. Na de operatie krijg je onder begeleiding van een multidisciplinair team, dat bestaat uit een psycholoog, een diëtist en een arts, inzicht in je eigen gedrag.
  Je gaat een aantal dingen aanpassen in je gedrag en leefstijl.

  De veranderingen in je leefstijl blijven niet zonder gevolgen: je voelt je fitter, je verliest gewicht en je merkt dat je minder moeite hebt met bijvoorbeeld traplopen of wandelen.

  Je merkt dat de kwaliteit van je leven toeneemt.

 • Je nieuwe gedrag vasthouden. Door het aanpassen van je leefstijl en je eetpatroon heb je behoorlijk veel gewicht verloren.
  Uiteraard is het van belang om je nieuwe leefstijl vast te houden. Je wilt voorkomen dat je gewicht weer toeneemt. Heb je een terugval. Je begeleiders leren je hoe je hiermee moet omgaan.

  Je leert ook hoe je je nieuwe leefstijl zonder veel moeite kunt vasthouden. Je gezondere leefstijl moet in deze fase van de behandeling een tweede natuur worden.

 • Nazorg. Na verloop van tijd wordt de behandeling minder intensief. De totale behandeling kan wel twee jaar duren. Vaak wordt na de behandeling nog enkele jaren nazorg aangeboden.

  Je wordt bijvoorbeeld jaarlijks uitgenodigd voor een gesprek. Die nazorg helpt je om op de goede weg door te gaan.

De behandeling van morbide obesitas zonder operatie

Heb je zeer ernstig overgewicht? Niet iedereen wil een operatieve ingreep. Een operatie is immers nooit zonder risico. Wil je geen operatie en wel verlost worden van je ernstige overgewicht? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een behandeling zonder operatie. Je kunt dan kiezen voor verschillende methodes. Deze methodes helpen je bij het afvallen.

De Elipse Maagballon

 • De Elipse Maagballon. Deze maagballon kan zonder kijkoperatie worden ingebracht. Het inbrengen wordt gedaan via de mond. Zodra de ballon in de maag is wordt de ballon opgeblazen.

  Deze ballon vult tijdens een periode van 16 weken je maag. Je kunt dan minder eten, met als gevolg een gewichtsverlies van circa 20%.

  De ballon loopt na 16 weken leeg en verdwijnt via de ontlasting uit je lichaam.

  Uiteraard wordt deze methode gecombineerd met een programma dat gericht is op leefstijlverandering. Immers, allen dan is er een goede kans op een goed resultaat op de langere termijn. 

Niet iedereen komt in aanmerking voor een maagballon

Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking. Je moet een BMI hebben van minimaal 27, je moet minimaal 18 jaar zijn, je mag niet zwanger zijn, je mag geen operatie hebben gehad aan je maag of darmen en je mag geen moeite hebben met slikken.

POSE ingreep

 • POSE ingreep. In je maag worden tijdens een POSE-ingreep, die uitwendig via de mond gebeurt, een twaalftal plooien aangebracht, met als gevolg dat de maag wordt verkleind.
  Je kunt het eerste jaar na de ingreep minder eten. Bovendien is er sprake van een snellere verzadiging. In 12 maanden verlies je 10 tot 15 procent van je gewicht.

  Afhankelijk van je oorspronkelijke gewicht is dat 10 tot 25 kilo. Voor een blijvend effect is het nodig om je leefstijl blijvend aan te passen. Hierbij wordt begeleiding geboden.

Ook voor deze behandeling komt niet iedereen in aanmerking. Je moet een BMI hebben van tussen de 30 en de 40, je moet minimaal 18 jaar zijn, je mag niet zwanger zijn en je mag geen operatie hebben gehad aan je maag of darmen.

Behandeling met medicijnen

 • Behandeling met medicijnen. Er kan een medicijn worden voorgeschreven dat invloed heeft op het deel van je hersenen dat je eetlust regelt. Na inname van dit medicijn heb je een voldaan en minder hongerig gevoel. Je eet kleinere porties, met als gevolg dat je lichaamsgewicht lager wordt. Je zult ook je leefstijl moeten aanpassen. Hierbij word je uiteraard begeleid. In een periode van zes maanden val je circa 8 tot 10 kilo af.

Wanneer kom je voor deze behandeling in aanmerking? Je BMI moet minimaal 30 zijn, of minimaal 27 als je gezondheidsklachten hebt, je leeftijd is minimaal 18 jaar, je bent niet ouder dan 75, je bent niet zwanger en je hebt geen andere gezondheidskenmerken die mogelijk een belemmering kunnen zijn.

Click here to add your own text

Click here to add your own text