Wanneer heb je obesitas?
Wanneer heb je obesitas?, je hebt obesitas als je BMI, die te berekenen is door het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters, als je BMI hoger is dan 30. Is je BMI tussen de 30 en de 40? Dan heb je ernstig overgewicht.
De BMI is overigens niet altijd nauwkeurig, Niet bij iedereen geeft de BMI nauwkeurig de hoeveelheid vet aan.
Er is nog een tweede manier om te bepalen of je obesitas hebt. Met behulp van een meetlint kun je je lendenomtrek (je buikomtrek bij volledige inademing ) meten. Je moet dan je middelomtrek meten tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken.
Ben je een vrouw, dan heb je obesitas als je je middelomtrek meer is dan 88 cm. Ben je een man, dan heb je obesitas als je middelomtrek 102 cm of meer is.
De gevolgen van obesitas
Heb je obesitas dan heb je een ernstig overgewicht. Het risico om allerlei aandoeningen te ontwikkelen neemt naarmate het overgewicht toeneemt.
Mensen met obesitas hebben een verhoogd risico op allerlei ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterol, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker.
Bovendien hebben mensen met obesitas vaak last van allerlei problemen, zoals slapeloosheid, vermoeidheid, spierpijn, lage rugpijn, transpiratie en kortademigheid.
Obesitas, ofwel ernstig overgewicht, heeft dus gevolgen voor je gezondheid. Ook je levensverwachting wordt door de obesitas verlaagd. Het is dus tijd om actie te ondernemen.
De kans op ziektes daalt als je het gewicht, vooral rond de buik, met tien procent weet te verminderen.
De mogelijke oorzaken van obesitas
Het ontstaan van obesitas heeft verschillende oorzaken:
- Familie en aanleg. Hebben verschillende familieleden last van ernstig overgewicht? Dat vergroot het risico dat je ook last krijgt van ernstig overgewicht.Je kunt dan een aangeboren aanleg hebben voor overgewicht.
- Te vaak diëten. Vaak diëten is niet aan te raden, want je hebt dan een grotere kans om dik te worden. Dat komt door het zogenaamde jojo-effect. Bij een dieet gaat de spijsvertering langzamer werken en gaat het lichaam zuiniger om met het voedsel dat wel wordt gegeten.
Als je na het lijnen veel gaat eten werkt de spijsvertering nog steeds langzaam, met als gevolg dat je gewicht weer snel toeneemt. - Eten als je geen honger hebt. Eetbuien ontstaan als je nare gevoelens, bijvoorbeeld verdriet, boosheid of angst, probeert weg te eten. Eetbuien kunnen vreetbuien worden, Er wordt dan een grote hoeveelheid van een bepaald soort ongezond voedsel gegeten.Van deze vreetbuien word je zwaarder. Bovendien ga je wellicht negatiever denken over je lichaam.
- Obesitas kan ook lichamelijke oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een stoornis in de stofwisseling.
Wanneer heb je obesitas? Je staat er niet alleen voor
Heb je obesitas? Bedenk dan dat je er niet alleen voorstaat. Ga bij een IBM van 30 of hoger naar de huisarts. Met de huisarts kun je bespreken hoe je je leefstijl kunt verbeteren.
Hij maakt samen met jou een persoonlijk plan. Wellicht kun je onder begeleiding van een diëtist proberen af te vallen.
Samen met jou gaat de diëtist op zoek naar een methode die bij je past. Heb je een eetstoornis? Dan kun je in een kliniek voor eetstoornissen proberen om onder begeleiding af te vallen.
je kunt zelf ook wat doen als je obesitas hebt
Als je obesitas hebt, moet je maatregelen nemen om je eetpatroon en je gewicht bij te houden.
- In een eetdagboek schrijf je op wat je iedere dag eet en wat je daarbij voelt. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welke gevoelens een eetbui opwekken. Dankzij je eetdagboek krijg je inzicht in je eetpatroon en in je gevoelens.
Je moet proberen om op een passende manier om te gaan met je gevoelens en met je eetpatroon. - Wat is een gezond eetpatroon? Drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag. Maak de maaltijden lichter. Vervang bijvoorbeeld de gehaktbal door kip. Fruit is een gezond tussendoortje.
- Sla geen maaltijden over, want dit kan een eetbui opwekken. Volg ook geen snel dieet waar je snel van afvalt, want je doet dan vaak niets aan de oorzaak van de obesitas.
- Zorg dat je voldoende beweegt. Dan kan door te gaan sporten, maar ook door vaker de benenwagen of de fiets te nemen
Je moet gezond eten
Heb je obesitas? Dan is het belangrijk om gezond te eten. Enkele tips:
- Eet veel groente, fruit en volkoren producten. In deze producten zitten namelijk weinig veel calorieën en veel waardevolle voedingsstoffen, die een vol gevoel geven. Je hebt dan niet de neiging om vaak te eten.
- Uiteraard kies je voor mager vlees- en melkproducten.
- Natuurlijk kook je met weinig vet. Je kiest voor plantaardige oliën en vloeibare bak- en baadproducten. Je gebruikt dus geen harde bak- en braadboter.
Ook gebruik je geen roomboter maar zachte margarine. - Het is belangrijk om iedere dag minstens 1,5 liter te drinken. Drink vooral koffie en thee zonder suiker en water. Ook kun je verse sap drinken en enkele glazen magere melk.
- Je moet liever geen alcohol drinken. Waarom niet? Omdat alcohol veel calorieën bevat.
- Eet je drie maaltijden per dag op regelmatige tijden. Je kunt enkele twee keer per dag een gezond tussendoortje nemen, zoals bijvoorbeeld een handje vol nootjes, fruit, een stukje tomaat of een wortel.
- Sla geen maaltijden over. Zo voorkom je dat je grijpt naar ongezonde tussendoortjes. Het heeft ook geen zin om plotseling heel veel minder te gaan eten. Je gewicht stijgt vaak snel als je weer gaat eten. Niet zelden weeg je zelfs meer dan voorheen.
Bmi Berekenen
Heb je onze calculator nog niet gezien?
bereken je bmi zelf met deze handige bmi calculator.