Wanneer heb je ondergewicht

De Body Mass Index (BMI) wordt gebruikt om te bepalen of je gewicht gezond is. Berekend wordt de verhouding van je gewicht en je lengte. Hoe wordt die verhouding berekend.  berekend? Door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in het kwadraat.

Ben je een volwassene en Is de uitkomst van deze berekening lager dan 18,5? Dan heb je ondergewicht.

Het aantal personen in Nederland van 4 jaar en ouder met ondergewicht bedraagt, zo blijkt uit een gezondheidsenquête van het CBS uit 2017, 2,3%. 

Hoe ondergewicht ontstaat

Heb je een BMI die lager is dan 18,5? Dan heb je langere tijd via het eten en drinken minder energie binnengekregen dan de door het lichaam verbruikte energie. Dit ondergewicht, dat vooral voorkomt bij zieken en ouderen, heeft verschillende oorzaken:

 • Ouderen en zieken kunnen, door een verminderde smaak en geur, gebrek hebben aan eetlust.

 • Bepaalde ziekten kunnen een te snel verlopende stofwisseling veroorzaken. De schildklier wordt dan te actief, met als gevolg een te hoge ruststofwikkeling. De door de schildklier geregelde ruststofwisseling bepaalt de hoeveelheid energie die een lichaam dat in rust is minimaal nodig heeft. Magere mensen gebruiken in rust vaak meer energie.

 • Er kunnen kauw- en slikproblemen zijn.

 • Wellicht is er sprake van een slechtwerkende darm, bijvoorbeeld door een darminfectie of een darmaandoening. Een slechtwerkende darm neemt minder voedingsstoffen op.

 • Bijwerkingen van medicijnen kunnen de oorzaak zijn van minder eetlust.

 • Negatieve gevoelens als angst, eenzaamheid, verdriet en depressiviteit kunnen leiden tot minder trek in eten. Ook heeft men dan minder zin om boodschappen te doen en te koken.

 • Ondergewicht kan ook een psychologische oorzaak hebben. Er zijn meisjes en vrouwen die streven naar een door de reclame getoonde kledingmaat. Extreem lijnen kan leiden tot een eetstoornis, zoals anorexia nervosa. Er kan een gevaarlijk, levensbedreigend ondergewicht ontstaan.

 • Infecties en kanker kunnen leiden tot een hoger energieverbruik, en dus tot ondergewicht.

Effect op de gezondheid

Ondergewicht heeft een negatief effect op de gezondheid. Iemand met een te laag gewicht heeft hoogstwaarschijnlijk een tekort aan allerlei voedingsstoffen, zoals vitamines en essentiële vetzuren, met als gevolg een verminderde afweer. Men kan zich moe en lusteloos voelen. Bovendien wordt er vet- en spierweefsel afgebroken, omdat het lichaam bij een te laag gewicht vet- en spierweefsel afbreekt. Dit is nadelig. Mensen met langdurig ondergewicht hebben bovendien meer kans op botbreuken.

Lichamelijke en geestelijke verschijnselen

Ernstig ondergewicht gaat gepaard met allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals afnemende seksuele verlangens, slaapproblemen, hartkloppingen, het uitvallen van het hoofdhaar en, door ‘lui’ geworden darmen, een moeizame en langzaam verlopende stoelgang.

Ondergewicht kan ook gepaard gaan met allerlei psychische verschijnselen, zoals bijvoorbeeld het hebben van moeite met het concentreren op je studie of je werk, het in zichzelf zijn gekeerd en het door je omgeving als ‘moeilijk’ worden ervaren.

Probeer om aan te komen

Heb je je BMI berekend en is deze lager dan 18,5? Je hebt dan ondergewicht. Je moet dan proberen niet verder af te vallen en je moet aan proberen te komen.

Ben je in korte tijd zonder aanwijsbare reden afgevallen? Heb je het vermoeden dat je leidt aan een eetstoornis? Ga  dan naar de huisarts.

Breng ook een bezoek aan de huisarts als je er niet in slaagt om binnen enkele maanden voldoende in gewicht toe te nemen. De huisarts zoekt naar de mogelijke oorzaak van het ondergewicht. Hij verwijst je, indien nodig, door naar een specialist of een diëtist

Zorg voor voldoende beweging

Voor iemand met een BMI die lager is dan 18,5 is het niet alleen belangrijk om voldoende te eten. Bewegen is ook belangrijk. Immers, je moet na gewichtsverlies ervoor zorgen dat de spieren weer worden opgebouwd. Bovendien bevordert voldoende bewegen de eetlust.

Tips om gezond aan te komen

Als je een BMI hebt die lager is dan 18,5 is het belangrijk om gezond te eten. Waarom?  Omdat je dan niet verder ondervoed raakt.

Door gezond te eten krijg je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft. Het lichaam heeft onder andere voldoende vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren nodig.

Gezond aankomen?

Wil je gezond aankomen? De volgende tips kunnen je  daarbij helpen.
Het is overigens verstandig om ook om hulp te vragen. Een arts of een diëtist kan een behandelplan opstellen. Ook kunnen ze je helpen bij het vaststellen van een streefgewicht.

 • Volg de veranderingen in je gewicht. Sta daarom minstens een keer per week op de weegschaal. Je moet je, bij voorkeur op een vast tijdstip, wegen zonder jas, andere zware kleding en schoenen. Kom je tot de ontdekking dat je onbedoeld afvalt? Neem dan contact op met de huisarts.

 • Noteer in een eetdagboek wat je elke dag eet en drinkt. Noteer zowel de hoeveelheid als het tijdstip. Zo kun je bepalen op welke momenten je wellicht wat meer kunt eten.

 • Probeer drie maaltijden per dag eten, bij voorkeur op vaste tijden. Lukt dat niet? Eet dan op een dag vijf tot zeven kleine maaltijden.

 • Je moet proberen om telkens wat meer te eten. Dit doe je stapje voor stapje. Neem voor het eten rustig de tijd. Je moet het eten wel goed kauwen.

 • Zorg dat je regelmatig beweegt. Regelmatig bewegen geeft een fitter gevoel. Bovendien blijven je spieren dan sterk.

 • Voor het opbouwen van de spieren is het ook nodig dat je producten eet die voldoende eiwit bevatten. Eiwitten bevinden zich onder andere in vlees, kip, vis, melkproducten, peulvruchten en noten.

 • Als je ondergewicht hebt kun je extra vet nemen. Bereid de maaltijden met vloeibare braad- en bak producten of met olie. Je kunt kiezen voor de vettere varianten van bijvoorbeeld kas, vlees en zuivelproducten. Ook kun je extra vet nemen door bijvoorbeeld vette vis of noten te eten

Het stimuleren van de eetlust

Mensen met een BMI die lager is dan 18,5 hebben niet zelden een verminderde eetlust. De eetlust kan op diverse manieren worden gestimuleerd.

 • Zorg voor frisse gerechten. Je kunt de eetlust bijvoorbeeld stimuleren met een glas sap of met een paar stukjes fruit. De eetlust kan ook worden opgewekt door voor de warme maaltijd een kopke bouillon te laten drinken.
 • Eet vooral dingen die je lekker vindt. Ook kun je nieuwe recepten uitproberen.
 • Een gezellige en goed gedekte tafel helpt vaak ook.

BMI CALCULATOR

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte

Bereken hier eenvoudig je BMI en bepaal of jouw gewicht gezond is