Wat is een gezond BMI

Wat is een gezond bmi? Heb je een gezond gewicht? of ben je juist te licht of te zwaar. Een gezond gewicht is van belang, want zowel overgewicht als ondergewicht kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe kun je meten of je een gezond gewicht hebt? Door je BMI-score te bepalen en door je middelomtrek te bepalen.

Eenvoudig bepalen van je BMI-score

Door de BMI-score wordt de verhouding weergegeven tussen je gewicht en je lengte. Er zijn diverse websites die je kunt gebruiken om je BMI snel en eenvoudig te berekenen. Na het invullen van gegevens over je geslacht, je leeftijd, je lengte en je gewicht kun je door te klikken op Bereken eenvoudig bepalen wat je BMI is. Je ziet dus direct of je een gezond gewicht hebt.

Een BMI score tussen de 18,5 en de 25

De zojuist berekende BMI-score geldt voor een bepaalde leeftijdsgroep, namelijk voor kinderen en volwassenen van 2 tot en met 70 jaar. Behoor jij ook tot die leeftijdsgroep en heb je een BMI tussen 18,5 en 25? Dan heb je een gezond gewicht. Advies: zorgen dat je op gewicht blijft.

Voor sommige bevolkingsgroepen geldt een afwijkende BMI-score

Voor Nederlanders die afkomstig zijn uit Zuid-Azië of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara zijn de BMI-scores, in verband met het risico op ziektes, anders.

Zij krijgen, vanwege het risico op ziektes, het advies om al af te vallen als hun BMI-score hoger is dan 23.

Dit advies is mogelijk ook geldig voor Nederlanders met een Creoolse, Hindoestaanse of Noord-Afrikaanse afkomst.

Bovendien gelden, vanwege hun afwijkende lichaamsbouw, voor sommige groepen, zoals mensen met een Aziatische of een Hindoestaanse afkomst, andere grenswaarden tussen een gezond gewicht en overgewicht.

Het bepalen van je middelomtrek

Voor je gezondheid is niet alleen je gewicht van belang. Ook de plaats waar het lichaamsvet zit is van belang. Waarom? Omdat vet in en rond je buik nadelig is voor je gezondheid.

Ook de middelomtrek geeft aan of je overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht hebt. Waar meet je de middelomtrek? Tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.

Mannen hebben een gezond gewicht als ze een middelomtrek hebben tussen de 79 en 94 cm. Vrouwen hebben een gezond gewicht als ze een middelomtrek hebben tussen de 68 en 80 cm.

Een hoge BMI en een goede middelomtrek

Bodybuilders hebben vaak veel spieren. Door het gewicht van hun spieren hebben ze een BMI van 25 tot 30. Hun BMI is dus te hoog. Hun middelomtrek is echter goed. Daarom hoeven ze niet af te vallen

De energiebalans

Heb je een BMI-score tussen de 18,5 en 25? Dan heb je een gezond gewicht. Natuurlijk wil je op dat gezonde gewicht blijven. Je blijft op gewicht als je niet meer eet dan je nodig hebt.

Er is dan een balans tussen de hoeveelheid energie uit je drinken en eten en de hoeveelheid energie die door je lichaam wordt gebruikt.
Gaat er in het lichaam over een langere periode net zoveel energie in als dat er energie wordt verbruikt? Dan is er sprake van een energiebalans.

Het lichaam is in balans. Er blijft dus geen energie over, Je gewicht neemt niet toe, want er hoeft immers geen teveel aan energie in het lichaam als ver te worden opgeslagen.

Je gewicht neemt ook niet af, want je krijgt niet minder energie binnen dan je verbruikt.

Drie tips om de energiebalans te balans te behouden

  1. Je moet niet meer eten dan je nodig hebt. Dat doe je door vooral te kiezen voor producten uit de schijf van vijf. Je eet dan volop groente en fruit, vooral volkorenbrood, pasta en zilvervliesrijst.
    Ook meer plantaardige producten en minder vlees, je gebruikt onverzadigd vet, bijvoorbeeld olie en margarine, en je drinkt dranken zonder calorieën, zoals water en koffie en thee zonder suiker.

  2. Je moet voldoende bewegen, want hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Als volwassene moet je, verspreid over diverse dagen, minsten 150 minuten per week matige of zware fysieke inspanning doen.

    Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en zwaardere huishoudelijke klussen, zoals werken in de tuin en ramen wassen, zijn voorbeelden van matig intensief bewegen.
    Wielrennen, hardlopen en sporten als hockey en handbal zijn voorbeelden van zware fysieke inspanning. Bovendien moet je veel stilzitten zien te voorkomen.

  3. Bedenk dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. Jongeren verbruiken meer dan ouderen. Maanen verbruiken meer dan vrouwen. Het energieverbruik hangt overigens niet alleen af van leeftijd en geslacht. Kleine mensen die niet veel bewegen verbruiken bijvoorbeeld minder energie dan lange mensen die veel bewegen.

De hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt

Je hebt dus dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Die hoeveelheid drukken we uit in kilocalorieën. Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 kilocalorieën nodig, terwijl mannen gemiddeld 2.500 kilocalorieën nodig hebben.

Door deze richtlijn te volgen val je niet af en kom je ook niet aan. Je behoudt dus een gezond gewicht.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt is ook afhankelijk van je leefstijl en leeftijd. Iemand met een actieve leefstijl heeft natuurlijk meer calorieën nodig dan iemand met een weinig actieve leefstijl.

Iemand heeft een weinig actieve leefstijl als hij zittend werk heeft en als hij ook weinig beweegt in zijn vrije tijd. Iemand met een leeftijd tussen de 31 en de 50 heeft meer calorieën nodig dan iemand die ouder is dan 70.

Zo heeft een man met een leeftijd tussen de 31 en de 50  en een weinig actieve levensstijl dagelijks 2.600 calorieën nodig, terwijl een man met een weinig actieve leefstijl die ouder is dan 70 dagelijks circa 2.200 calorieën nodig heeft.

Afvallen als je een gezond gewicht hebt

Ook als je een gezond gewicht hebt, dus een BMI tussen de 18,5 en de 25, kun je in gewicht toenemen. Vind je dat je een te dikke buik hebt? Pas je niet meer in je favoriete broek? Natuurlijk mag je dan afvallen.

Zorg er wel voor dat de BMI niet lager wordt dan 18,5. Blijf je voldoende en gezond eten en krijg je geen ondergewicht? Dan is afvallen dus geen probleem.

Click here to add your own text

Het bijhouden van een eetdagboek

Wil je je gezonde gewicht behouden? Een eetdagboek is dan een handig hulpmiddel.

Door het bijhouden van een eetdagboek krijg je meer grip op wat je weet. Immers, je ziet in je digitale dagboek welke producten een bijdrage leveren aan het behouden van een gezond gewicht en welke producten dat  niet doen.

Door het nauwkeurig bijhouden van een eetdagboek kan het gebeuren dat je ‘vanzelf’ afvalt.

Regelmatig wegen

Door je regelmatig te wegen kun je controleren of je gewicht goed blijft. Sta minimaal een keer per maand op de weegschaal, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip van de dag. Merk je dat je gewicht stijgt? Je kunt dat dan corrigeren door minder te gaan eten of meer te bewegen.

BMI CALCULATOR

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte

Bereken hier eenvoudig je BMI en bepaal of jouw gewicht gezond is